WAT GEBEURT ER IN OEKRAÏNE?


Op 24 februari 2022 lanceerde Rusland een militaire operatie op Oekraïne.

Volgens de VN zijn naar verluidt al meer dan 874.000 mensen uit Oekraïne gevlucht naar buurlanden. Anderen schuilen waar ze kunnen, op plaatsen zoals metrostations. De situatie ontwikkelt zich snel en het dodental loopt op.

Deze militaire actie komt na acht jaar van aanhoudend conflict in Oost-Oekraïne.

ShelterBox Chief Executive, Sanj Srikanthan, zegt: “We zijn getuige van een enorme humanitaire crisis die zich ontvouwt. Met elk uur dat voorbijgaat, ontvluchten steeds meer mensen Oekraïne, wanhopig op zoek naar veiligheid en toevlucht. Honderdduizenden mensen zijn de grens van Oekraïne al overgestoken en dat aantal neemt snel toe naarmate de situatie verslechtert.”

5 DINGEN DIE U MOET WETEN OVER DE CRISIS IN OEKRAÏNE


  1. Miljoenen mensen in Oost-Oekraïne zijn zwaar getroffen door een aanhoudend conflict dat in 2014 begon toen de Krim werd geannexeerd van Oekraïne.
  2. Vóór de recente escalatie van het conflict schatte de VN dat 2,9 miljoen mensen in Oekraïne al humanitaire hulp nodig hadden.
  3. Volgens het VN-vluchtelingenagentschap waren er vóór de laatste toename van geweld bijna 1,5 miljoen mensen ontheemd in Oekraïne, waarvan de helft ouder was dan 60 jaar – waardoor het een van de ‘oudste’ crises ter wereld is.
  4. Sinds 2014 is Oekraïne het doelwit geweest van meerdere cyberaanvallen, waarvan sommige hebben geleid tot stroomstoringen met verreikende gevolgen voor duizenden mensen die werden getroffen.
  5. In de winter dalen de temperaturen in Oekraïne tot -8 °C, waardoor de mensen die in het conflict verwikkeld zijn geraakt, nog meer problemen ondervinden.

Wij maken ons grote zorgen over de gezinnen in Oekraïne die hun huizen ontvluchten bij temperaturen onder het vriespunt.

Daarom staan wij aan de zijde van de VN en roepen wij op tot vrede en bescherming van de door de crisis in Oekraïne getroffen burgers en van kritieke basisinfrastructuur en -diensten.

 

IS DIT HET BEGIN VAN EEN HUMANITAIRE CRISIS?


De recente escalatie van het conflict doet de reeds bestaande humanitaire behoeften in het land toenemen.

De afgelopen dagen zijn in Oekraïne honderden huizen beschadigd of verwoest. Onschuldige burgers worden gedood, gezinnen en levens worden uit elkaar gerukt. Bovendien ontvluchten veel mensen hun huizen om veiligheid te zoeken, de VN voorspelt dat er wel 4 miljoen vluchtelingen zijn.

ShelterBox reageert op de crisis in Oekraïne en heeft een team in Polen.

Wij zullen hulp sturen en proberen inzicht te krijgen in het soort onderdak en essentiële hulpgoederen die de door de crisis in Oekraïne getroffen mensen nodig hebben en vanop welke locaties wij eventueel kunnen werken.

Daarnaast spreken we met lokale autoriteiten, andere hulporganisaties en onze Rotary-contactpersonen in de regio om meer te weten te komen en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben.