Niet weg, maar vergeten: de crisis in Burkina Faso


Door Katie Giles 29/06/2023

Onlangs stond Burkina Faso op de eerste plaats – maar dit is niet een overwinning die iemand zou willen. Het werd door de Norwegian Refugee Council (NRC) uitgeroepen tot ’s werelds meest verwaarloosde ontheemdingscrisis.

De NRC baseert deze lijst op drie belangrijke criteria. Gebrek aan humanitaire financiering, gebrek aan media-aandacht en een gebrek aan internationale en politieke initiatieven. De crisis in Burkina Faso is een van de vele crises die het wereldnieuws niet halen. Dit ondanks de omvang van de problemen waarmee ze worden geconfronteerd.
Lees in deze blog meer over de crisis in Burkina Faso, hoe ShelterBox helpt en hoe jij ervoor kunt zorgen dat dergelijke crises niet vergeten worden.

Wat gebeurt er in Burkina Faso?


“Op een dag braken gewapende individuen onze markt binnen en doodden bijna negentig mensen. Dus zijn we gevlucht.” Kouka, herinnerend aan het geweld dat haar familie dwong om hun huis te ontvluchten.

Hoewel het voorheen bekend stond om zijn religieuze tolerantie en sociale harmonie, wordt Burkina Faso al enkele jaren gegrepen door golven van geweld veroorzaakt door extremistische militante groeperingen.

In 2020 kreeg het conflict een nieuwe dimensie. Groepen begonnen met elkaar te vechten over ideologische verschillen en controle over territorium. De regering lanceerde ook een militaire operatie tegen de militante groeperingen. Dit had tot doel hen verder naar het noorden terug te duwen naar de grens met Mali. Maar de regering beschikt niet over de middelen om de verworvenheden te consolideren, en wanneer haar troepen zich terugtrekken, keren de militanten terug. Aanvallen op scholen, gezondheidscentra en militaire patrouilles door militante groeperingen komen vaak voor.

Als gevolg van het geweld zijn miljoenen mensen in Burkina Faso uit hun huizen verdreven. Ze laten vaak alles achter terwijl hun gemeenschappen verstrikt raken in onderlinge strijd. Terwijl sommige van de ontheemden bij vrienden en familieleden kunnen verblijven, belanden er nog veel meer in overvolle kampen.

De crisis in Burkina Faso in cijfers


Onderdak was zo schaars voor Adama en zijn familie dat ze hun bezittingen buiten moesten bewaren, waar de mannen ook ’s nachts moesten slapen.

Hier zijn enkele van de opzienbarende cijfers van de crisis in Burkina Faso:
Een op de vijf Burkinabè heeft humanitaire hulp nodig. Dat zijn ongeveer 4,7 miljoen mensen – het equivalent van meer dan de helft van de bevolking van Groot-Londen.
Bijna 2 miljoen mensen in Burkina Faso zijn uit hun huizen verdreven. Dat is meer dan de totale bevolking van het Brussels stedelijk gebied.
Burkina Faso heeft nu Afghanistan ingehaald met het grootste aantal doden door gewelddadig extremisme ter wereld (Global Terrorism Index).

Waarom worden crises vergeten?


“Ons leven is nu compleet veranderd. We hebben geen landbouwgrond meer en we schamen ons om stil te zitten terwijl het regent. We zijn volledig afhankelijk van donaties van humanitaire hulpverlening.” Yabre en zijn gezin moesten wegens geweld vluchten naar een ontheemdenkamp.

Er zijn veel redenen waarom sommige crises meer steun krijgen dan andere. De belangrijkste reden is echter simpelweg omdat niemand erover praat. Minder media-aandacht en politieke discussie leiden tot minder publieke kennis en minder steun. Andere crises krijgen veel meer media-aandacht, zoals de crisis in Oekraïne.

Crisissen zoals die in Burkina Faso die vergeten worden, zijn niet onvermijdelijk. Het is belangrijk dat we ze waar mogelijk blijven onder de aandacht brengen.

Hoe helpt ShelterBox in Burkina Faso?


“Van alle dingen die we hebben ontvangen, was de [Sahel-tent] het nuttigst, gevolgd door de dekens. Door de nieuwe overkapping maken we ons geen zorgen meer over de komende regen, want we zijn goed beschermd.” Marie ontving een Sahel-tent en andere spullen van ShelterBox.

ShelterBox werkt sinds 2020 samen met HELP (Hilfe zur Selbsthilfe) in Burkina Faso. We hebben mensen voorzien van dekzeilen, keukensets, slaapmatten, dekens, zeep en emmers. We hebben ze geholpen om onderdak te creëren en voor dagelijkse benodigdheden gezorgd.

We werken samen met HELP om Sahel-tenten te leveren. Dit zijn schuilplaatsen die zijn gemaakt van lokale materialen. Ze zijn beter aangepast aan de plaatselijke omstandigheden en het klimaat, en duurzamer dan andere noodonderkomens. Dit is belangrijk omdat velen in Burkina Faso voor langere tijd ontheemd zijn. Mensen die de shelters ontvangen, hebben ook instructies gekregen over hun verzorging en onderhoud. Ons volgende project in Burkina Faso heeft tot doel 1.100 huishoudens te helpen door deze Sahel-tenten op duurzame betonnen sokkels te plaatsen. Dit zal de mensen helpen beschermen tegen overstromingen en de hygiëne te verbeteren.

Wat kun jij doen om te helpen?


Noanga en zijn gezin kregen een Sahel-tent nadat ze hun huis waren kwijtgeraakt

De crisis in Burkina Faso en andere crises mogen niet vergeten worden. U kunt er hier en op Shelterbox.org meer over leren en u kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief. U kunt dit artikel, onze posts op sociale media, e-mails en andere inhoud ook delen met uw vrienden en familie. Hoe meer mensen weten van deze crises, hoe beter.
Als je ShelterBox wilt steunen om te helpen op crises over de hele wereld, doneer dan nu.