Baby Yokimi was pas drie maanden toen Cycloon Winston toesloeg.

De ergste storm ooit op het zuidelijk halfrond liet een spoor van vernieling achter op het eiland Fiji. Hevige regenval, windsnelheden van 600 km per uur en golven van 12 meter hoog vaagden 90% van de gebouwen weg en lieten naar schatting 120.000 mensen achter zonder onderdak.

Schade

Yokimi woont samen met haar moeder Diane in Tokou op het eiland Ovalau, een eiland dat veel schade opliep door Cycloon Winston. Toen onze response teams aankwamen op Ovalau  zagen ze enorme omgevallen bomen zonder takken en bladeren en beschadigde eigendommen op het strand, tussen het puin.

Alleen nog de fundering van huizen

Toen de cycloon door Tokou raasde, zochten mensen bescherming in het buurtcentrum. Terwijl ze wachtten tot de storm voorbij was, zagen ze golfplaten van daken vliegen, hun eigendommen vernietigd worden en huizen tot op de fundering verdwijnen.

Het was niet mogelijk om in het buurtcentrum te blijven, want de cycloon zorgde voor zulke hoge golven dat het water tot de mensen hun borst kwam. Ouders moesten hun kinderen hoog in de lucht tillen om ze veilig te houden.

Beangstigende verwoesting

Diane and Yokimi, leefden na de storm nog zes weken, met de rest van de familie, in het buurtcentrum. Hun huis was door de cylcoon vernietigd en ze waren alles kwijt.

Het was beangstigend, met name voor baby Yokimi.

Noodonderkomen

Dankzij jouw hulp konden onze ShelterBox teams Diane en haar familie een ShelterBox geven.

De box bevat niet alleen een tent waar de familie in kan wonen tot zij hun nieuwe huis weer kunnen bouwen, maar ook allerlei dingen zoals kookgerei, lampen en een waterfilter.

Veilige plek

Voor Diane en haar familie betekent de ShelterBox veiligheid. Ze zei: ‘Ik ben zo blij dat ik deze tent heb –  een eigen veilige plek om te slapen.’