Surya zat te eten toen de aardbeving toesloeg. Haar schoonvader riep haar het huis uit te gaan, maar ze redde het niet op tijd. Het dak viel naar beneden. Ze was ingesloten. Zonder hulp van haar moeder en schoonvader, die haar hebben gered, zou Surya het niet hebben overleefd.

De familie had een gigantische aardbeving meegemaakt met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. De bevingen werden zelfs in Delhi gevoeld en hele dorpen in heel Nepal werden volledig met de grond gelijk gemaakt.

Huis na huis vernietigd

Te Phatakslia, het dorp van Surya, was de ravage beangstigend. Huis na huis was vernietigd en er waren veel mensen vermist.

Surya’s zoontje, die buiten aan het spelen was op het moment van de beving, was nergens te vinden.

Zo gauw Surya de schok van bijna levend begraven te worden te boven was, ging ze haar zoon zoeken. Ze maakte zich erg veel zorgen, maar gelukkig was hij veilig en helemaal in orde. Hij had op het moment van de beving op een open veld gespeeld. Wanneer hij thuis was geweest, had hij het misschien niet overleefd.

Volledig onder het puin

Het gezin kon helaas niet veel redden van wat er over was van hun huis, omdat alles onder het puin lag. Maar ze konden een soort onderdak maken van oude stukken staal en wat hout.

We konden Surya en andere gezinnen in haar dorp helpen door het geven van een ShelterKit, vol met materiaal om onderkomens te maken of te repareren.

We hebben ook aan de gemeenschap laten zien hoe je de kits het best kunt gebruiken. En dat er veel manieren zijn om veiligere huizen te bouwen, die beter bestand zijn tegen toekomstige aardbevingen.

Een nieuw thuis

Het gezin gebruikte het zware dekzeil om een waterdicht tijdelijk onderkomen te maken. In ieder geval goed genoeg tot een nieuw huis gebouwd kon worden.

Surya gebruikte de gereedschappen niet alleen om een tijdelijk huis te maken, maar ook om het land te bewerken, zodat ze nieuwe gewassen kon planten om de vernielde exemplaren te vervangen.

We hebben nu bijna 68.0000 mensen die dakloos werden na de aardbevingen in Nepal kunnen helpen met een onderkomen.

Maar ons werk is nooit af. Rampen en conflicten over de hele wereld zorgen ervoor dat er 365 dagen per jaar gezinnen zijn die onze hulp nodig hebben.

 

Wanneer er nog een aardbeving zou komen, zou het niet zijn als eerst. Het nieuwe onderkomen is veiliger, ik zou niet weer worden ingesloten.

Surya heeft vertrouwen in de toekomst.