
Orkaan Dorian, een storm van categorie 5, heeft de Bahama’s zeer zwaar getroffen. Met windstoten tot 290 (!) kilometer per uur, lokaal tot 76 centimeter neerslag, en een stormvloed met golven tot wel 7 meter hoog, is het een van de krachtigste Atlantische orkanen ooit die aan land kwam.
De storm veroorzaakte grootschalige overstromingen en enorme vernielingen over het Grand Bahama eiland. Dorian is de eerste grote orkaan van het orkaanseizoen 2019 en er worden er de komende maanden nog meer verwacht.
Wij zijn momenteel met een team in de hoofdstad Nassau van de Bahama’s, op het eiland New Providence. dit lag niet in het directe pad van orkaan Dorian en heeft minder last gehad van de storm dan de noordelijke eilanden. In Nassau bevind zich de belangrijkste luchthaven van de Bahama’s en is locatie waar de meeste humanitaire vertegenwoordigers bijeenkomen.
Mensen worden momenteel nog steeds geëvacueerd en gered van de eilanden Grand Bahama en Abaco. Op dit moment is search & rescue de absolute prioriteit voor de regering van de Bahama’s.
Een recent rapport van OCHA stelt dat 15.000 mensen hulp nodig hebben.
Ons team zal er overleggen met lokale Rotary-contacten en humanitaire partners om een duidelijk beeld te krijgen van hoe we kunnen helpen en welke middellen er nodig zijn.
ShelterBox heeft in Panama een prepositioned stock met hulpmiddelen klaar staan die kunnen verscheept worden zodra ze nodig zijn.
HET LAATSTE NIEUWS
Ons Response Team bevindt zich momenteel in Nassau en coördineert samen met andere humanitaire organisaties de verdeling van hulpmiddelen en beoordelen hoe we mensen het beste kunnen ondersteunen. Onze hulp omvat tenten en shelterkits, inclusief gereedschap en huishoudelijke artikelen.
De situatie is zeer complex en ons team moet rekening houden met een groot aantal factoren.
Vervoer en communicatie op de getroffen eilanden is zeer slecht met vernielde havens en luchthavens, en veel wegen die nog onder water staan. De lucht- en zeehavens die wel toegankelijk zijn worden erg belast waardoor het moeilijk is om door te komen.
Lees meer in deze video.
Belangrijke feiten over orkaan dorian

Wanneer ontstand orkaan Dorian?
Het lagedruksysteem dat Dorian werd, vormde zich op 23 augustus, versterkte tot een tropische storm op 24 augustus en werd een orkaan op 28 augustus. Dorian is de vierde genaamd storm van het orkaanseizoen 2019, die loopt van 1 juni tot 30 november.
Hoe sterk was Hurricanne Dorian?
Dorian was op zijn sterkst een orkaan van categorie 5, de sterkste geregistreerde orkaan in de geschiedenis van de Bahama’s, met windsnelheden van 290 km/h en stormvloed met golven van wel 7 m hoog.
Welk deel werd het zwaarst getroffen?
De eilanden Abaco en Grand Bahama zijn het zwaarst getroffen, met een schatting van 13.000 huizen die ernstig zijn beschadigd of vernietigd.
Hoeveel mensen zijn getroffen?
Er is bevestigd dat ten minste 50 mensen zijn overleden, maar dit aantal stijgt nog steeds, velen worden nog steeds vermist en er wordt gedacht dat ongeveer 76.000 mensen zijn getroffen.
HET ORKAANSEIZOEN VAN 2019

- Volgens NOAA, de National Oceanic and Atmospheric Administration, worden bijna normale tropische stormactiviteiten voorspeld voor de Atlantische Oceaan in 2019.
- In een gemiddeld seizoen zijn er 12 benoemde stormen, waaronder zes orkanen en waarvan ongeveer de helft grote orkanen zijn met windsnelheden van 180 km/h of meer.
- In de afgelopen jaren heeft meer dan 80% van de orkaanseizoenactiviteit plaatsgevonden tussen 20 augustus en 20 oktober. Hoewel we tot nu toe slechts twee genoemde orkanen hebben gezien in het orkaanseizoen 2019, betekent dit niet dat het een rustiger seizoen wordt.
- Elk jaar brengt het Tropical Meteorology Project van Colorado State University (CSU) een geactualiseerd vooruitzicht uit, om rekening te houden met de verschillende zomerveranderingen. In hun meest recente vooruitzichten (vanaf 5 augustus 2019) voorspellen ze 14 benoemde stormen, zeven orkanen en twee grote orkanen
WAT IS EEN ORKAAN

Orkanen, tyfoons en cyclonen zijn allemaal tropische stormen.
Wanneer ze toeslaan, afhankelijk van de categorie waarin ze vallen, kunnen ze extreem destructief en zelfs dodelijk zijn.
De Saffir-Simpson-schaal is de standaardschaal voor het beoordelen van de ernst van een orkaan, gemeten aan de schade die deze veroorzaakt.
Het classificeert orkanen op een hiërarchie van categorie 1 (minimaal), via categorie 2 (matig), categorie 3 (uitgebreid) en categorie 4 (extreem), tot categorie 5 (catastrofaal). Een supertyfoon is gelijk aan een orkaan van categorie 4 of 5.
Orkanen en tyfoons zijn cyclonale weersystemen die zich in de tropen vormen en windsnelheden hebben van meer dan 80 km/h.
Wat is het verschil tussen een orkaan, een tyfoon en een cycloon?
Orkanen, tyfoons en cyclonen zijn allemaal tropische stormen. Het enige verschil is waar ze zich vormen.
Orkanen ontstaan in de tropische Atlantische Oceaan en de oostelijke Stille Oceaan.
Tyfoons vormen zich in de West-Stille Oceaan en cyclonen vormen ten zuiden van de evenaar, voor de kust van plaatsen zoals Australië en Madagascar.
HOE ONTSTAAN ORKANEN
Orkanen en tyfoons zijn delicaat en hebben specifieke omstandigheden nodig om zich te vormen en aan te houden. De zeetemperatuur moet minimaal 27 ° C zijn, daarom vormen ze zich alleen in de tropen.
De lucht boven de zee warmt op via convectie en deze warme, vochtige lucht stijgt op. Terwijl de atmosfeer opwarmt, verandert de druk en neemt de oppervlakte af.
Wind uit de omliggende gebieden snelt vervolgens naar binnen om de ruimte te vullen die wordt achtergelaten door dit gebied met lage druk, terwijl de rotatie van de aarde ervoor zorgt dat de wind spiraalvormig en cyclisch wordt.
Het oog van de storm heeft de neiging zich te vormen zodra de windsnelheid 80 km/h bereikt – het punt waarop een tropische storm wordt geclassificeerd als een orkaan of een tyfoon.
Deze stormen worden gevoed door een hoge luchtvochtigheid, dus een verandering van wind of droge lucht kan ze verzwakken en uiteindelijk verdrijven.
Hoe vaak komen orkanen voor?
Een orkaanseizoen loopt van juni tot november. Meestal zijn er tussen deze periode zes tot acht orkanen.
Het ontstaan van drie of meer gelijktijdige orkanen gebeurt meestal slechts eenmaal om de tien jaar.
Hoe krijgen orkanen hun naam?
Sinds het begin van de jaren vijftig zijn orkanen vernoemd naar vrouwen.
In 1980 werden ook mannennamen geïntroduceerd en nu worden de stormen alfabetisch genoemd, afwisselend tussen mannelijke en vrouwelijke namen.
De namen worden om de zes jaar herhaald, maar als een storm bijzonder ernstig is, is de naam buiten gebruik.
Het woord orkaan is mogelijk afkomstig van Hurakan, de oude Maya-god van wind, storm en vuur, of van Huracan, de god van het kwaad, in de Caribische taal van Taino.
HOE HOUDEN WIJ TOEZICHT OP ORKANEN
Wanneer we een tropische storm volgen, gebruiken we verschillende bronnen om ons een gedetailleerd beeld van de situatie te vormen.
Windy – hiermee kunnen we recente weerupdates en weerpatronen voor de komende 7 a 8 dagen bekijken. We kunnen normaal gezien van tevoren identificeren wanneer het erop lijkt dat een tropische storm of orkaan zich begint te vormen. Vervolgens kunnen we de storm ook blijven volgen.
GDACS – Het wereldwijde rampenwaarschuwings- en coördinatiesysteem is een bron die updates biedt over een reeks natuurrampen en die de algemene humanitaire impact van een natuurramp beoordeeld. Het geeft updates over de impact van de ramp en bronnen zoals kaarten van de getroffen gebieden.
Automated Disaster Analysis and Mapping (ADAM) – is een interactieve kaart die actieve tropische stormen en aardbevingen volgt.
National Hurricane Centre – is een website beheerd door de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) die updates en belangrijke berichten uitzend over tropische stormen en orkanen. Ze produceren ook gedetailleerde kaarten en geven advies over gebieden waar men verwacht dat een tropische storm of orkaan aan land zal komen.
National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) – Een Amerikaanse overheidsinstantie die een voorspelling voor het orkaanseizoen uitbrengt.
Afhankelijk van waar men verwacht dat een storm naar verwachting aan land zal komen, zullen we vaak lokale nieuwsbronnen en websites van overheids- en rampenbeheerders in de gaten houden om te bekijken hoe overheden en lokale instanties zich voorbereiden en reageren op de storm.
We volgen constant de situatie nadat een storm aan land is gekomen om de impact op de getroffen gemeenschappen te in te schatten en te kijken of er nood is aan shelter.
We gebruiken onze respons criteria om te beslissen of we al dan kunnen reageren.
REAGEREN NA EEN ORKAAN
Een interventie in de nasleep van een orkaan of een tyfoon heeft vele unieke uitdagingen.
Constante monitoring en communicatie tussen teams op het hoofdkantoor en de SRT’s op de grond zijn essentieel om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat de risico’s zijn, hoe de situatie is en hoe de weersomstandigheden zijn.
Bekijk deze video om erachter te komen wat onze responsteams kunnen verwachten wanneer ze in een land toekomen.