Cycloon Idai trekt verwoestend door Zuidoost-Afrika


Cycloon Idai mogelijk grootste natuurramp ooit op het zuidelijk halfrond

De cycloon die de afgelopen dagen het zuidoosten van Afrika trof, kan uitgroeien tot de grootste weersgerelateerde natuurramp ooit op het zuidelijk halfrond.

Duizenden gezinnen zijn dakloos en bang. Ze hebben je hulp dringend nodig.

Op dit moment is ons team in Malawi om de verwoesting te beoordelen. We praten ook met lokale teams van Rotary International en Habitat for Humanity om te begrijpen hoe en waarmee we deze gezinnen het beste kunnen helpen.

Jij kan ons helpen om hen onderdak en essentiële hulpgoederen te sturen. Elke gift telt! Samen kunnen we het leed van de vele getroffen families verzachten.

Over Cycloon Idai


  • Cycloon Idai kwam aan land op 14 maart, met windstoten van meer dan 160km/h en zware stortbuien.
  • De zware regenbuien veroorzaakten al sinds begin maart ernstige overstromingen. Dit komt na een periode van droogte, waardoor de omstandigheden erger worden.
  • Omdat communicatielijnen worden afgesneden en veel gebieden nog steeds onder water staan, is er nog geen  duidelijk beeld van het aantal getroffen mensen.
  • Volgens ramingen zijn bijna 1 miljoen mensen getroffen en zijn er in Malawi alleen al 125.000 mensen uit hun huizen verdreven.
  • We kijken ook naar andere weersystemen die zich in de regio opbouwen, welke nog meer schade kunnen veroorzaken.

Waar is er momenteel Dringend nood aan


ShelterKit consisting of ropes, tarpaulins, hammer and nails
ShelterKits

Een selectie van duurzame gereedschappen en materialen die gezinnen kunnen helpen om hun woning weer op te bouwen.

Water filter kit
Water filters

Deze  helpen om drinkbaar water te maken waar momenteel een groot tekort aan is.

mosquito net
Muskietennetten

Geïmpregneerd met insecticide kunnen deze de gezinnen beschermen tegen het verhoogde risico op malaria.

Samenwerking met Rotary


Rotary District 9210 is het zwaarst getroffen, met betrekking tot Malawi, Mozambique en Zimbabwe. Districtsgouverneur Hutchson Mthinda onderhoudt nauwe contacten met ShelterBox en zorgt voor lokale updates.

Een ShelterBox Response Team is momenteel in Malawi waar we in contact staan met de Rotary Club van Limbe in het zuiden van Malawi. Met de Rotary Club van Limbe hebben we reeds bij de overstromingen in 2015 nauw samengewerkt.

We volgen nauwlettend de impact van de overstromingen in de hele regio op. Ook het Rotary District 9400 is getroffen, wat een deel van Zuid-Afrika, Botswana en Maputo in zuidelijk Mozambique omvat. We hebben regelmatig contact met Past President Bruno Maximiano do Amaral van de Rotary club van Polana in Maputo, die eerder met onze teams heeft samengewerkt en weer klaar staat om hulp te bieden wanneer nodig.