WAT GEBEURT ER IN SYRIË?


Het conflict in Syrië dateert van maart 2011.

Het begon als een vreedzaam protest, met publieke demonstraties die opriepen tot democratische hervormingen. Maar de vreedzame demonstraties werden echter snel onderdrukt door de regering, waardoor deze uiteindelijk veranderden naar een brute oorlog.

Tegenwoordig is het conflict complex en zeer gewelddadig. Het is een internationaal gesteunde machtsstrijd tussen overheidstroepen en een mix van oppositiegroepen geworden – inclusief de zogenaamde Islamitische Staat. Verslagen van oorlogsmisdaden zijn wijdverbreid.

De politiek heeft het volk van Syrië in de steek gelaten. Het heeft hen in de val gelokt en herhaaldelijk ontworteld door geweld, specifiek gericht op daar waar ze zich veilig zouden moeten voelen.

 

Op dit moment maken we ons grote zorgen over een toename van geweld in de provincie Idlib. Alleen al sinds december zijn meer dan 900.000 mensen het geweld ontvlucht.

Via onze partners hebben we 250.000 mensen kunnen ondersteunen, die het onvoorstelbare gevaar ontvluchten, met essentiële hulp.

Naarmate het conflict het negende jaar nadert, blijven miljoenen mensen ontheemd en uiterst onzeker of ze ooit nog naar huis kunnen terugkeren.

Slechts één ding blijft constant; De burgers van Syrië blijven de prijs betalen. De toekomst van miljoenen gezinnen staat nog steeds op het spel.

BELANGRIJKSTE FEITEN


  • Sinds december 2019 zijn meer dan 900.000 mensen het geweld ontvlucht in Idlib
  • De oorlog is al acht jaar aan de gang en blijft duren
  • Een op de vier scholen is beschadigd, totaal vernield of wordt gebruikt voor onderdak
  • Meer dan de helft van de ziekenhuizen in Syrië functioneren niet meer
  • Miljoenen hectaren landbouwgrond zijn vernietigd of verlaten
  • Meer dan de helft van alle Syriërs zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten

 

LUCHTAANVALLEN IN IDLIB


De omstandigheden in kampen zijn zwaar. Nieuwkomers verhuizen naar oude, beschadigde tenten of moeten deze delen met anderen. Regenwater lekt door de gehavende tenten.

 

Een nieuwe golf van luchtbombardementen en een grondoffensief in de provincie Idlib heeft weer vele onschuldige mensen gedood of zeer ernstig gewond.

Alleen al sinds december zijn meer dan 900.000 mensen het geweld moeten ontvluchten. Vluchtende families worden in een steeds kleiner gebied geperst. De grens met Turkije werd gesloten en de regeringstroepen proberen grondgebied in Idlib terug te winnen.

Nieuwkomers moeten onderdak zoeken in oude, verlaten of beschadigde tenten of moeten deze delen met anderen. Zware regen heeft overstromingen veroorzaakt; tenten gehavend door de elementen, lekken en zijn totaal ongeschikt geworden als beschutting.

ShelterBox werkt samen met ReliefAid om duizenden gezinnen in de provincie Idlib de winter door te helpen. Maar we hebben uw steun nodig om meer te doen.

 

WIE CONTROLEERT WAT?


Het afgelopen jaar heeft er zich een dramatische verschuiving plaatsgevonden in de machtsdynamiek van het conflict in Syrië.

Met steun van Rusland en Iran heeft de Syrische regering veel oppositieterrein rond Damascus teruggenomen, evenals delen van het noordwesten en het grootste deel van het zuiden. Ondertussen lanceerde Turkije een offensief om een enclave in het noordwesten te bezetten om het van de Syrische Koerden af te nemen.

De zogenaamde islamitische staat is terug gedwongen uit een groot deel van het grondgebied dat het ooit beheerste. Het blijft echter een bedreiging die nog sporadische aanvallen doet in het land.

Koerdische strijdkrachten hebben nog steeds aanzienlijk grondgebied in het noordoosten, terwijl andere gewapende oppositiegroeperingen nog steeds kleine gebieden in het hele land besturen.

Sommige families beginnen terug te keren naar de gebieden waar het vechten is beëindigd. Maar de situatie is nog steeds gewelddadig en het niveau van vernielingen zal extreme uitdagingen van deze families vragen.

 

 

Kaart van 11 februari. Let op: de situatie op de grond verandert voortdurend.

HOE HELPEN WE FAMILIES IN SYRIË?


We bieden onderdak aan gezinnen die gedwongen zijn hun huizen te verlaten vanwege het conflict in Syrië.

Syrië wordt geconfronteerd met extreme hitte in de zomer en vriestemperaturen in de winter. We hebben onze hulp zo moeten aanpassen om de kwetsbaarheid voor weer- extremen te verminderen.

Wanneer gezinnen ver van thuis en getraumatiseerd zijn door hun ervaringen, is een veilige plek om hun huis te noemen van onschatbare waarde. Ons doel is om de kwetsbare mensen te helpen die niet kunnen bereikt worden door andere humanitaire organisaties.

Meer dan 250.000 mensen hebben al ShelterBox-hulp ontvangen sinds we voor het eerst reageerden op de crisis in december 2012. Dit maakt het de grootste, langst durende reactie in onze geschiedenis.

EEN SELECTIE VAN ONZE HULP ARTIKELEN IN SYRIË


ShelterBox tenten

Aan gezinnen die hun huis verloren hebben, bieden we verschillende tenten zodat de mensen niet meer onder bomen moeten slapen of in overvolle centra verblijven.

Thermische dekens

In de winter bieden we artikelen zoals winterkleding, thermische dekens, matrassen en soms kachels om zich tegen de vriestemperaturen te beschermen.

Muskietennetten

In de zomer leveren we artikelen die gezinnen beschermen tegen de brandende zon en tegen bijtende insecten zoals zandvliegen die de ziekte van Leishmania kunnen overbrengen.

WERKEN IN EXTREME OMGEVINGEN


Dankzij onze partners kunnen wij hulp bieden in enkele van de meest afgelegen en gevaarlijke conflictgebieden ter wereld.

In Syrië werken we samen met ReliefAid en de organisatie Bahar om onze hulpmiddelen te bezorgen aan degenen die deze het meest nodig hebben.

Maar wat motiveert deze buitengewone individuen om hun leven te riskeren om hulp te bieden in zulke gevaarlijke omstandigheden?

Ontmoet Farid en ontdek hoe het leven eruitziet voor hulpverleners in Syrië.

 

HOE KAN JIJ HELPEN?


DOOR 8 JAAR CONFLICT ZIJN DUIZENDEN SYRISCHE GEZINNEN ONTHEEMD. JIJ KAN VOOR HEN EEN VERSCHIL MAKEN.

Deel

Help ons het bewustzijn over het conflict in Syrië te verspreiden

Doneer

Lever een kleine bijdrage voor ons werk in Syrië en over de hele wereld

Volg

Schrijf je in op onze mailinglijst voor meer updates over ons werk over de hele wereld