Na hun vlucht voor het toenemende geweld, worden gezinnen in Syrië geconfronteerd met een nieuw gevaar.

Vaak komen ze toe in de vluchtelingenkampen met niets anders dan de kleding die ze dragen en zijn ze totaal onbeschermd tegen de strenge wintertemperaturen. Warme dekens kunnen hier al een groot verschil maken.

Een samengesteld winterwarmtepakket omvat verschillende items voor een gezin om de koude te weerstaan – van matrassen tot een keukenset voor het bereiden van warm voedsel. Deze pakketten kunnen ook verder aangevuld worden met onder andere geïsoleerde babyslaapzakken, thermisch ondergoed, jeansbroeken en warme truien voor kinderen.

WAT IS ER RECENT GEBEURD?


Waarom heeft Turkije een militair offensief in Syrië gelanceerd?

Turkije lanceerde een aanval in het noordoosten van Syrië op 9 oktober 2019. De Turkse president Erdogan zegt dat het offensief bedoeld is om door Koerdische troepen uit het grensgebied te verwijderen en een ‘veilige zone’ van 400 Km. lang en 32 Km. breed langs de Syrische kant van de grens te creëren. Volgens de Turkse president zal deze zone dienen als gebied waarnaar miljoenen Syrische vluchtelingen kunnen worden teruggestuurd.

Het Turkse offensief in Syrië kwam slechts enkele dagen nadat president Trump aankondigde dat Amerikaanse troepen uit de regio zullen worden teruggetrokken. De VS hebben jarenlang samen met de Syrische Democratische Troepen (SDF) gevochten om IS te bestrijden. De SDF, geleid door de Koerdische People’s Protection Units (YPG), wordt door Turkije beschouwd als een terroristische organisatie.

Wat betekent dit voor de bevolking van Syrië?

Een Turkse invasie in het noordoosten van Syrië kan leiden tot een nieuwe humanitaire crisis.

De gevolgen zullen niet te overzien zijn voor de naar schatting 1,7 miljoen mensen die momenteel in het gebied wonen. De gevechten zullen duizenden gezinnen dwingen om op zoek te gaan naar veiligheid.

Hoe reageert ShelterBox?

We werken samen met onze vertrouwde partners in Syrië, ter ondersteuning van gezinnen die in de recente gevechten in het noordoosten zijn verwikkeld.

We bieden onze tenten met wintervoering voor warmte aan, samen met vijf slaapmatten per gezin.

Meer dan 250.000 mensen hebben al hulp van ShelterBox ontvangen, sinds we voor het eerst reageerden op de crisis in december 2012. Dit maakt het de grootste en langstdurende operatie in onze 19-jarige geschiedenis. Maar de behoefte wordt steeds groter. Geschat wordt dat tot 160.000 mensen nu gedwongen worden om te vluchten vanwege het conflict, en dat aantal zal naar verwachting nog stijgen.

"IK WENS DAT ONS LAND OPNIEUW VEILIG ZOU WORDEN"


“Ik voel me comfortabel en gelukkig in het kamp omdat er geen geluiden van explosies meer zijn, maar het is wel erg koud. Voordien kon ik niet naar school, maar nu kan ik terug starten” – Inas, Mustafa’s dochter

 

Mustafa verloor alles door de oorlog in Syrië:

“Voor de crisis had ik mijn eigen bedrijf. Nu is ons leven volledig veranderd en zijn de arbeidskansen zeer laag vanwege de oorlog. Tijdens de crisis in Syrië zijn we dakloos geworden en hebben nu niets meer”.

Het huis van Mustafa werd verwoest door de bombardementen en zijn kinderen konden niet langer naar school gaan. Gelukkig voor het gezin konden de kinderen terugkeren naar een school in de buurt van het kamp waar ze nu wonen.

“We vestigen ons voorlopig in het kamp, omdat we geen andere plek hebben om naartoe te gaan. Mijn kinderen gaan naar school op ongeveer 300 meter afstand ”, zei Mustafa.

In samenwerking met onze partners, Bahar, ondersteunden we het gezin van Mustafa met noodopvang, waaronder een familietent, zes matrassen, zes dekens, waterkruiken, verlichting op zonde-energie, plastic zeilen, een keukenset en kinderkleding.

Help ons vandaag nog om meer families zoals deze van Mustafa te bereiken. Doneer nu!

OOK JIJ KAN HELPEN


Ook jij kan ons helpen met het sturen van winterwarmtepakketten, onze familietenten of Shelter Tool Kits naar families in Syrië en andere landen verwikkeld in conflicten over de hele wereld.

Middelen die zullen mensen helpen om deze winter te overleven in de chaos.

Sterke, duurzame dekzeilen kunnen worden gebruikt om een waterdichte schuilplaats te maken naast een resterende muur. Matrassen en dekens geven mensen een warme en een comfortabele slaapplaats. Verlichting op zonne-energie en waterkruiken helpen om het dagelijkse leven net iets makkelijker te maken.

Gemakkelijk te dragen en opnieuw te gebruiken

Alles is gemakkelijk om te dragen. Als een gezin moet verhuizen om ergens anders onderdak te vinden, kunnen ze alles makkelijk meenemen. Onze goederen en hulpmiddelen zijn van de beste kwaliteit, zodat ze steeds opnieuw kunnen worden gebruikt.