Update 8/3


We blijven onze respons opschalen om mensen te helpen die door de aardbevingen zijn getroffen.

We werken mee aan projecten in Türkiye en Syrië met meerdere partners in het land. We sturen meer SRT’s naar de getroffen gebieden om ons werk voort te zetten en hulp daar te krijgen bij mensen die het nodig hebben.

Naast onze eerste voorraad tenten die kort na de aardbeving in Türkiye zijn binnen gebracht, zijn meer tenten en andere essentiële items zoals dekens, matrassen, kachels en verlichting ingevoerd. We werken samen met Rotary om de distributie van deze artikelen aan gemeenschappen in Hatay voor te bereiden.

Hygiëne Kits, worden lokaal aangekocht en samengesteld.

Veilige verwarming voor de tenten.

Tentenkampen zullen naar verwachting minimaal acht maanden nodig zijn.

In Syrië is er vooral nood tenten, dekens, matrassen en warme kinderkleding.

Update 28/02


Onderdak blijft de belangrijkste behoefte voor mensen in Türkiye en Syrië.

Minstens twee miljoen mensen hebben hun huis verloren in Türkiye en meer dan 80.000 mensen in Syrië zijn ontheemd – velen niet voor de eerste keer. Honderdduizenden mensen hebben geen adequaat onderdak, vooral in de moeilijker bereikbare plattelandsgebieden.

In Noord-Syrië zullen we naast tenten, thermische dekens en matrassen mensen voorzien van lampen op zonne-energie, waterdragers en cash geld. Contante hulp geeft mensen die met heel weinig zijn achtergebleven de flexibiliteit om de essentiële items te krijgen die ze nodig hebben. Het geeft ze een keuze.

Als er geen elektriciteit is, helpen lampen op zonne-energie gezinnen om samen tijd door te brengen tijdens donkere avonden, en waterdragers helpen mensen om hun eigen drinkwater op te slaan.

We gaan door met het vervoeren van hulpgoederen over de grens naar onze partner ‘Bahar’ en een eerste vrachtwagen met tenten uit onze gepositioneerde stock in België is inmiddels gearriveerd. De komende week volgen er nog meer. We zullen ook funderingen om de tenten te ondersteunen voorzien om risico’s van de elementen te verminderen.

Naast het uitdelen van winterjassen voor kinderen via onze partner ReliefAid – met wie we hebben samengewerkt als onderdeel van onze conflictrespons in het land – werken we ook aan het leveren van basisartikelen zoals dekens en matrassen aan collectieve centra – we horen dat er is veel vraag naar deze items in Idlib. De eerste vrachtwagen met dekens is afgeleverd door ReliefAid in Syrië.

 

Update 21/2


Hulp van ShelterBox is in Türkiye en Syrië.

Tenten zijn aangekomen in Türkiye op gratis vluchten van Turkish Airlines vanuit Panama, waar we een pre-geposisioneerde voorraad hadden. We positioneren strategisch hulp over de hele wereld om cruciale voorraden zo snel mogelijk naar door rampen getroffen gemeenschappen te krijgen.

Een vrachtwagen met thermische dekens is de grens met Syrië overgestoken en heeft onze lokale partner Bahar bereikt, die onze hulpgoederen zal verdelen. We verwachten dat er de komende dagen en weken meer vrachtwagens met onze hulp in Noord-Syrië aankomen, met meer vitale hulpgoederen.

Via onze bestaande partner, ReliefAid, gaan we ook verder winterjassen leveren aan kinderen die getroffen zijn door de aardbevingen. De nachttemperaturen blijven dalen tot onder het vriespunt en thermische kleding zal gezinnen helpen hun kinderen te beschermen tegen ijzige omstandigheden. Relief Aid is van plan om de komende dagen kleding uit te delen aan collectieve centra en/of ontheemdenkampen.

We werken al een aantal jaren samen met Bahar en ReliefAid als onderdeel van onze hulp aan het aanhoudende conflict in Noord-Syrië.

 

 

 

 

Update 15/02


Een eerste levering tenten is toegekomen in Türkiye met een gratis vlucht van Turkish Airlines vanuit Panama – waar we voorraad hadden klaar staan.

We positioneren strategisch hulpgoederen over de hele wereld om snel te kunnen leveren aan een door rampen getroffen gemeenschappen.

Extra leden van ShelterBox uit het VK zijn onderweg naar Gaziantep. Het team zal op 16/2  arriveren om onze interventie te versterken. Met een extra team op ter plaatse kunnen we flexibeler werken, nauwer samenwerken met partners en verhuizen naar andere locaties als dat nodig is om manieren te onderzoeken om onze respons op te schalen.
Onze SRT’s worden de klok rond ondersteund door ShelterBox-teams in het VK en de rest van de wereld. Er wordt ook nog steeds enorme inspanningen gedaan  voor de logistieke keten.

Dit is een enorm complexe humanitaire respons die zich uitstrekt over twee landen. Hulpgoederen ter plaatse krijgen in Türkiye en Syrië is gecompliceerd en tijdrovend. We zijn gewend om in uitdagende omgevingen te werken en we zijn vastbesloten om elke hindernis te overwinnen, in samenwerking met de lokale autoriteiten, onze partners en Rotary, om er zeker van te zijn dat de mensen die door de aardbevingen zijn getroffen, de hulp krijgen die ze nodig hebben.

 

Over de ramp


Meer dan 40.000 mensen zijn omgekomen in Syrië en Türkiye

De vriestemperaturen vormen een onmiddellijk levensgevaar voor mensen die te bang zijn om naar huis terug te keren, geen huis hebben om naar terug te gaan, of in de omgeving wanhopig op zoek zijn naar nieuws over vermiste dierbaren. De omstandigheden zijn buitengewoon uitdagend. Het is ijskoud, de toegang is moeilijk, er zijn toenemende frustraties en toenemende zorgen over de veiligheid in de getroffen gebieden.

In Syrië zijn bijna negen miljoen mensen getroffen door de aardbeving en hebben volgens de VN ongeveer 6.000 mensen het leven verloren. Minstens 1.700 gebouwen zijn verwoest en meer dan 7.200 beschadigd. In Türkiye is de noodtoestand voor drie maanden afgekondigd. Er zijn 4,6 miljoen mensen in Noordwest-Syrië, waarvan de meerderheid (4,1 miljoen) al humanitaire hulp nodig had vóór de aardbevingen. Meer dan driekwart van hen, vrouwen en kinderen. · Vluchtelingen en binnenlandse ontheemden die voor het conflict in Syrië waren gevlucht, zijn opnieuw ontworteld, waardoor ze weer zonder onderdak achterblijven. Met bijna 3 miljoen mensen die al ontheemd zijn door de oorlog, worden gemeenschappen geconfronteerd met meerdere bedreigingen, waaronder barre levensomstandigheden, vriestemperaturen en ziekten zoals cholera.

Belangrijkste feiten

·Op maandag 6 februari om 04.17 uur lokale tijd (1.17 uur GMT) trof een krachtige aardbeving van 7,8 m het zuiden van Türkiye, dicht bij de grens met Noord-Syrië. Het epicentrum lag ongeveer 20 mijl van Gaziantep – een grote stad en provinciehoofdstad. Miljoenen mensen in Türkiye, Syrië, Libanon, Cyprus en Israël voelden de aardbeving – het epicentrum lag nabij de Turkse stad Gaziantep

Minuten later was er een sterke naschok van 6,7 m, gevolgd door een andere grote aardbeving van 7,5 m uren later in dezelfde regio waar reddingsacties aan de gang waren. Het epicentrum was ongeveer 130 kilometer verwijderd van het eerste in het Elbistan-district van de Turkse provincie Kahramanmaras.

Zoek- en reddingsacties zijn aan de gang, met beelden van verwoeste gebouwen in verschillende steden. De verwachting is dat het aantal slachtoffers fors zal stijgen, vooral omdat de eerste aardbeving in de nacht toesloeg.

Er is een rode GDACS-waarschuwing afgegeven die aangeeft dat de humanitaire noden waarschijnlijk hoog zullen zijn. Deze regio herbergt een aanzienlijk aantal Syrische vluchtelingen en binnenlandse ontheemden

Türkiye heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het heeft opgeroepen tot internationale hulp en de leiders van landen over de hele wereld hebben toegezegd steun te sturen om te helpen bij reddingspogingen in Turkije en Syrië.

Deze regio is een van ’s werelds meest actieve seismische zones en er worden regelmatig aardbevingen gemeld. Bij de aardbeving van 7,4 m in Izmir in 1999 kwamen meer dan 17.000 mensen om het leven. Ambtenaren hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor dergelijke gebeurtenissen.

In mei zullen er verkiezingen plaatsvinden in Türkiye, waardoor de druk en spanningen rond de hulpverlening zullen toenemen.

 

Hierbij een illustratie over de omvang van de ramp, wanneer dit in België zou gebeurt zijn.

Onze partner Rotary


Rotary speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van onze interventie in Türkiye.

Ons team heeft een ontmoeting gehad met de districtsgouverneurs en de leden van het Rotary Disaster Committee van de drie Rotary districten in Turkiye die actief werken om ondersteuning te bieden aan de getroffen mensen en zorgen voor onschatbaar situationeel bewustzijn:

  • D2430 waar de aardbevingen plaatsvonden
  • D2420 gecentreerd rond Istanbul
  • D2440 gecentreerd rond Izmir

Op 17 februari reist onze Rotary Partnership-manager vanuit het VK naar Istanbul om als liaison ondersteuning te bieden.

 

Een Rotary lid van de Rotary Club van Istanbul vergezelde het team van ShelterBox naar Gaziantep en was een ongelooflijke facilitator, verbindingspersoon, probleemoplosser en vertaler.

Hij vertelde ons: “Bedankt allemaal voor jullie aanwezigheid hier en de moeite die jullie steken in de respons! Ik heb met eigen ogen gezien dat ShelterBox en Rotary samen een verschil kunnen maken.”

Rotary District Gouverneur Emre Ozturk, D2430 zei: “Dit is de grootste aardbeving die we ooit hebben gehad. Er is een enorme verwoesting en bergen  puin. Het is een grote tragedie. Het is ijskoud, dus het maakt het moeilijk om te overleven, en het gebrek aan elektriciteit, gas en accommodatie is een groot probleem. Elke dag, elke minuut neemt het aantal doden toe. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en reizen is beperkt, dus het is moeilijk om naar de meest noodlijdende gebieden te gaan. We horen nieuws en zien beelden en video’s uit de steden, maar we kunnen onmogelijk omvatten hoe de situatie op het platteland is.”