WAT GEBEURT ER IN OEKRAÏNE?


Op 24 februari 2022 lanceerde Rusland een militaire operatie in Oekraïne.

Het conflict dwong meer dan 14 miljoen mensen om hun huizen te verlaten – dat is meer dan een kwart van de totale bevolking van Oekraïne.

Meer dan 6 miljoen mensen zijn nog steeds ontheemd in Oekraïne en naar schatting 7,7 miljoen leven nu als vluchteling in heel Europa. Ouderen, mensen met een handicap en mensen met een gebrek aan economische middelen worden het meest getroffen.

Deze laatste escalatie van militaire actie komt na acht jaar aanhoudend conflict in Oost-Oekraïne.

Door het brute conflict in Oekraïne hebben miljoenen mensen geen veilige plek, geen thuis meer. Onschuldige burgers worden gedood, families en levens worden uit elkaar gerukt.
Nu, meer dan een jaar na het uitbreken van de oorlog, hebben bijna 18 miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig.
ShelterBox geeft mensen thermische dekens, kleding en Shelterkits. Deze items helpen de mensen om hun beschadigde daken te repareren, ramen en deuren af te dichten, de warmte binnen te houden en huizen waterdicht te maken.
Maar nu de winter weer in aantocht is, hebben we uw hulp nodig om te blijven helpen. Mensen die in beschadigde gebouwen met weinig of geen verwarming wonen, worden spoedig weer geconfronteerd met temperaturen tot -15°C.

DE OORLOG IN OEKRAÏNE, REEDS MEER DAN EEN JAAR VERDER


Wat zou jij meenemen?

Elke dag, achter de krantenkoppen, staan er mensen die omvangen zijn door de oorlog in Oekraïne voor onmogelijke keuzes. Blijf of vertrek. Vecht of vlucht. Meenemen of achterlaten.

Twee Oekraïense kunstenaars – dichter Serhiy Zhadan en acteur Ivantiy Novak – geven een stem aan deze ervaringen, de huizen die mensen hebben achtergelaten en de herinneringen die ze met zich meedragen.

 

SHARE

 

5 DINGEN DIE U MOET WETEN OVER DE CRISIS IN OEKRAÏNE


1. Er is nog veel onduidelijkheid

De frontlinies veranderen voortdurend, met hevige gevechten in het oosten en het zuiden. Elke dag is er meer schade aan woonwijken als raketinslagen neerregenen.
Voor mensen die in Oekraïne zijn gebleven, is er grote onzekerheid of hun huizen en dierbaren veilig zullen zijn. Voor degenen die zijn vertrokken, is er nog steeds grote onzekerheid over wanneer ze naar huis kunnen terugkeren of wanneer de gevechten zullen eindigen.

2. De winter is lang en meedogenloos in Oekraïne

De temperatuur in Oekraïne kan dalen tot -15 graden Celsius, wat levensbedreigend is voor mensen die in beschadigde huizen wonen. Frequente stroomuitval betekent dat mensen niet kunnen vertrouwen op elektrische verwarming. In hartje winter moeten ze op een andere manier warm blijven. Daarom zorgt ShelterBox voor thermokleding, dekens en houtkachels. Met onze aandacht gericht op het ondersteunen van mensen tijdens de bittere wintermaanden, zullen we ongeveer 30.000 extra mensen bereiken met essentiële items om hen te helpen overleven.

3. Communicatie is echt lastig

Wanneer er voortdurende black-outs zijn en mensen tijd doorbrengen in schuilkelders, is communicatie soms bijna onmogelijk. Dit is ongelooflijk moeilijk voor dierbaren die gescheiden zijn en wordt alleen maar verergerd door de onvoorspelbaarheid van oorlog en verschuivende frontlinies.
Het maakt het ook moeilijk voor hulporganisaties die een humanitaire respons beheren. Om effectief te zijn, moet hulp goed worden gecoördineerd: hulp op het juiste moment op de juiste plaats krijgen om mensen te helpen die deze het hardst nodig hebben.
ShelterBox werkt samen met lokale organisaties, de VN en andere internationale hulporganisaties om ervoor te zorgen dat we samen voorkomen dat we dubbel werk doen of hiaten laten, zodat zoveel mogelijk mensen de ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben.

4. Het treft ook andere landen

De oorlog in Oekraïne heeft de graan- en brandstofprijzen doen stijgen.
In plaatsen als Ethiopië zijn de voedselprijzen gestegen, wat heeft geleid tot wijdverspreide honger. Ondermaatse oogsten en stijgende internationale prijzen hebben ertoe geleid dat de kosten van een voedselmand met 66% zijn gestegen. Elders in landen als de Filippijnen zien mensen de gevolgen van stijgende gasprijzen. Romnick, die we steunden na Typhoon Rai, vertelde ons dat hij het grootste deel van zijn verdiensten besteedde aan het kopen van benzine, waardoor er weinig geld overbleef voor voedsel.

5. ShelterBox heeft tot nu toe meer dan 100.000 mensen ondersteund

Sinds het begin van de oorlog ondersteunen we ontheemden in Oekraïne en vluchtelingen in Moldavië.
We hebben matrassen uitgedeeld aan ‘collectieve centra’ zoals scholen, kerken en sportcentra in West-Oekraïne om mensen die hun huis zijn ontvlucht een plek te geven om te slapen en zich ‘s nachts warm te houden.
We hebben mensen geholpen om te overleven in beschadigde gebouwen door Shelterkits met dekzeilen, gereedschap en touw te verstrekken. Onze hulp omvat ook thermische dekens, lampen op zonnepanelen-energie, emmers en waterkruiken, evenals hygiënekits met items als zeep, waspoeder en tandpasta.
Voor vluchtelingen in Moldavië hebben we spullen verstrekt die ze bij zich konden dragen, evenals contant geld.

In de komende maanden zullen we ongeveer 30.000 mensen bereiken met essentiële items om hen te helpen overleven.

Meer dan een jaar later is de oorlog in Oekraïne nog niet voorbij. We zijn vastbesloten om alles te doen wat we kunnen om families te blijven ondersteunen die zoveel hebben verloren.

Help ons!